Utbildning

Industritekniska programmet

Vad får du göra?

Sköta snickerimaskiner, läsa ritningar, programmera och köra maskin eller se till att produkter lackeras.

Vad kan du bli?

Tekniska programmet

Vad får du göra?

Varierande beroende på inriktning men som exempel: tekniska och teoretisk kunskap, design – och produktionsutveckling samt hantering och bearbetning av verktyg och material.

Vad kan du bli?

Teknikprogrammet är brett och gör dig redo för exempelvis CNC-operatör eller maskinsnickare. 

+ Ett fjärde år

Du kan välja ett fjärde år på teknikprogrammet. En påbyggnad som kombinerar teori och praktik, vilket ger dig möjlighet att jobba som tekniker i bland annat trä- och möbelbranschen.

Eftergymasial utbildning

Vad får du göra?

VUX Träutbildning

Genom Yrkes Vux, yrkesutbildning, kan du som passerat gymnasieåldern få en yrkesutbildning inom träteknik via gymnasial vuxenutbildning.

Yrkeshögskolan

Arbetsmarknadsutbildning via arbetsförmedlingen

Trätekniker

Lärlingsutbildning finns som gymnasieutbildning och vuxenutbildning.

Behörighet till högskolan återinförs på yrkesprogrammen.

De elever som börjar gymnasieskolans yrkesprogram 2023 får återigen behörighet till högre studier.

Här är några yrken som finns inom träindustrin;

CNC-operatör – Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.

CNC-operatör

CNC-operatör – Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.

Ingenjör

Ingenjör –  Det finns många möjligheter och ingen arbetsuppgift är den andra lik. Här får du använda din förmåga att tänka strategiskt och logiskt. Du ser det ingen annan ser. Du kontrollerar och investerar i ny maskinteknik och du utvecklar nya processer som effektiviserar produktiviteten. Du är hjärnan bakom produktionen.

Maskinsnickare

Maskinsnickare – Du jobbar nära träets strukturer och till din hjälp har du manuella och datastyrda maskiner. Du formar, hyvlar och sågar fram det där lilla extra till dörrar, fönster, möbler och mycket annat. Ett hantverk med en doft av trä.

Möbel & inredningssnickare

Möbel & inredningssnickare – Tänk att en dag få besöka hotellet som har inrett lobbyn med fåtöljer som just du har skapat, eller att få se det där unika soffbordet i ett skyltfönster med vetskapen – det där har jag gjort. Som möbelsnickare inreder du Sverige och världen, du skapar unika möbler i mindre serier eller specialbeställda  inredningar.

Produktionstekniker

Produktionstekniker – Du är produktionens vägvisare och problemlösare. Du ser till att produktionen går bra och att det kommer fram produkter som håller god kvalitet. Du ser vad som behöver förbättras och driver utvecklingen framåt, tillsammans med de kollegor som du också har ansvar för.

Produktutvecklare

Produktutvecklare – När kundernas behov förändras ser du till att produkterna också utvecklas, du kommer på nya innovativa och smarta lösningar som förändrar och förenklar livet för många människor. Du är en idéspruta med teknisk kompetens.

Säljare

Säljare – Med teknisk och social kompetens förstår du kundens behov och kan erbjuda produkter som motsvarar marknadens förväntningar. Dina kunder kan vara byggvaruhandel, möbelaffärer, husföretag och med talets gåva ser du till att driva företagets försäljning framåt.

Ytbehandlare

Ytbehandlare – Den sista finnischen görs av dig, du får produkterna att skina genom att lacka och måla träet. Du blandar färg och skapar konstverk, manuellt eller med speciella sprutmaskiner.

Rulla till toppen