Industritekniska programmet
Vad får du göra?
Vad kan du bli?
- Maskinoperatör
- Verkstadssnickare
- Underhållstekniker
- Ytbehandlare
- CNC-operatör
Tekniska programmet
Vad får du göra?
Varierande beroende på inriktning men som exempel: tekniska och teoretisk kunskap, design – och produktionsutveckling samt hantering och bearbetning av verktyg och material.
Vad kan du bli?
Teknikprogrammet är brett och gör dig redo för exempelvis CNC-operatör eller maskinsnickare.
+ Ett fjärde år
Du kan välja ett fjärde år på teknikprogrammet. En påbyggnad som kombinerar teori och praktik, vilket ger dig möjlighet att jobba som tekniker i bland annat trä- och möbelbranschen.
Eftergymasial utbildning
Vad får du göra?
Genom Yrkes Vux, yrkesutbildning, kan du som passerat gymnasieåldern få en yrkesutbildning inom träteknik via gymnasial vuxenutbildning.
- Produktionstekniker –digitalisering och datorstödd tillverkning
- Produktionstekniker – automatiserade tillverkningsprocesser
Arbetsmarknadsutbildning via arbetsförmedlingen
Lärlingsutbildning finns som gymnasieutbildning och vuxenutbildning.
Behörighet till högskolan återinförs på yrkesprogrammen.
De elever som börjar gymnasieskolans yrkesprogram 2023 får återigen behörighet till högre studier.
Luleå Tekniska universitet, Skellefteå
Här är några yrken som finns inom träindustrin;
CNC-operatör – Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.
CNC-operatör
CNC-operatör – Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.
Ingenjör
Ingenjör – Det finns många möjligheter och ingen arbetsuppgift är den andra lik. Här får du använda din förmåga att tänka strategiskt och logiskt. Du ser det ingen annan ser. Du kontrollerar och investerar i ny maskinteknik och du utvecklar nya processer som effektiviserar produktiviteten. Du är hjärnan bakom produktionen.
Maskinsnickare
Maskinsnickare – Du jobbar nära träets strukturer och till din hjälp har du manuella och datastyrda maskiner. Du formar, hyvlar och sågar fram det där lilla extra till dörrar, fönster, möbler och mycket annat. Ett hantverk med en doft av trä.
Möbel & inredningssnickare
Möbel & inredningssnickare – Tänk att en dag få besöka hotellet som har inrett lobbyn med fåtöljer som just du har skapat, eller att få se det där unika soffbordet i ett skyltfönster med vetskapen – det där har jag gjort. Som möbelsnickare inreder du Sverige och världen, du skapar unika möbler i mindre serier eller specialbeställda inredningar.
Produktionstekniker
Produktionstekniker – Du är produktionens vägvisare och problemlösare. Du ser till att produktionen går bra och att det kommer fram produkter som håller god kvalitet. Du ser vad som behöver förbättras och driver utvecklingen framåt, tillsammans med de kollegor som du också har ansvar för.
Produktutvecklare
Produktutvecklare – När kundernas behov förändras ser du till att produkterna också utvecklas, du kommer på nya innovativa och smarta lösningar som förändrar och förenklar livet för många människor. Du är en idéspruta med teknisk kompetens.
Säljare
Säljare – Med teknisk och social kompetens förstår du kundens behov och kan erbjuda produkter som motsvarar marknadens förväntningar. Dina kunder kan vara byggvaruhandel, möbelaffärer, husföretag och med talets gåva ser du till att driva företagets försäljning framåt.
Ytbehandlare
Ytbehandlare – Den sista finnischen görs av dig, du får produkterna att skina genom att lacka och måla träet. Du blandar färg och skapar konstverk, manuellt eller med speciella sprutmaskiner.